Reparatie, onderhoud en regulatie

Om uw piano of vleugel in een optimale staat te laten functioneren en behouden is het belangrijk deze goed te onderhouden. Op deze manier haalt u de beste kwaliteit uit uw instrument en zult u hier het langste plezier van hebben.

Net als een auto heeft een piano of vleugel regelmatig een “onderhoudsbeurt” nodig om de optimale kwaliteit te behouden.

Onderhoud

Er zijn een aantal essentiële onderdelen aan een piano of vleugel om deze van topkwaliteit te laten spelen. Naast het stemmen van de piano vindt er slijtage plaats aan het mechaniek door het jarenlange gebruik.

Deze slijtage vindt vooral plaats aan de hamers, dempers, asjes, vilt en het leer. De speelaard en toonkwaliteit van uw piano of vleugel zal hierdoor verminderen.

Daarnaast zijn de draaipunten zeer belangrijke onderdelen in elk piano- of vleugelmechaniek, vooral als u zich realiseert dat er ruim 400 draaipunten in een mechaniek aanwezig zijn.

Deze draaipunten zijn gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid. Alleen al om die reden is de installatie van een Life Saver systeem te adviseren of soms zelfs onvermijdelijk.

Het is om die reden te adviseren uw instrument van tijd tot tijd een servicebeurt te laten geven. Na een servicebeurt speelt uw instrument weer optimaal.

 

 

 

Vleugel restauratie bovenhamers

Reparatie

Naast het onderhouden van uw instrument zal het eens in de zoveel jaar een reparatie/restauratie beurt moeten hebben. Hoe ouder een vleugel of piano is, hoe groter de kans namelijk is op mankementen, net als bij uw auto.

Bij een kleine restauratie kunt u denken aan het vervangen van het vilt in de toetsen of het mechaniek. Dit wordt namelijk na een aantal jaar minder soepel en hierdoor zal uw instrument zijn optimale balans verliezen. Na het vervangen van het vilt kunt u weer jarenlang heerlijk spelen.

Bij een grotere reparatie kunt u denken aan het vervangen van de besnaring, het restaureren van de zangbodem, maar ook het compleet vernieuwen van de toetsen of het mechaniek. Wij voeren alle voorkomende mechaniekreparaties uit. De meest gebruikelijke reparaties aan mechanieken bestaan uit het vervangen van versleten hamers en dempers of van vilt en draaipunten (asjes) die niet naar behoren functioneren.

 

 

 

Vleugel restauratie besnaring

 

 

Ook kunt u ervoor kiezen om uw kastwerk te laten behandelen. In  ons bedrijf wordt nog op de ouderwetse manier gepolitoerd. We hebben binnen ons team specialisten voor zowel politoeren als het repareren van polyesterbeschadigingen.
Na een reparatie van uw instrument zullen wij deze aansluiten op een inspeelmachine. We zijn een van de weinige bedrijven die deze machine gebruiken en hierdoor kunnen we de kwaliteit van uw piano of vleugel nog beter maken. Nadat uw instrument is ingespeeld zal deze nogmaals worden gestemd en nauwkeurig worden afgeregeld, zodat u er langdurig van kunt genieten.

Regulatie

Bij normaal gebruik van een piano of vleugel kan worden volstaan met een afregeling om de paar jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van meerdere factoren, zoals de conditie, de kwaliteit en het gebruik van het instrument.

Bij het afregelen van een instrument worden alle onderdelen van het mechaniek, het klavier en de pedalen gecontroleerd. Als het nodig is, worden ze opnieuw afgesteld en hierdoor zal uw instrument perfect in balans zijn. Dit zult u zeker merken in het bespelen van het instrument en heeft u optimaal speelplezier.

Bovendien zorgt een goede afstelling voor minimale slijtage van de bewegende onderdelen. Om dit verder te voorkomen raden we u aan gebruik te maken van het Life Saver systeem voor uw piano of vleugel. Dit systeem zorgt voor een perfecte luchtvochtigheid in uw instrument, zodat deze in goede kwaliteit blijft.

 

 

Vleugel restauratie: dempers en besnaring

Intonatie

De hamers van een piano of vleugel zijn van zeer groot belang voor de toonvorming. Ze worden wel ‘de kroonjuwelen’ van het instrument genoemd.

Bij een regelmatig gebruik van de piano wordt het aanslaggedeelte van de hamer (de kroon) verhard, waardoor onregelmatigheden in toonvolume ontstaan. Deze onregelmatigheden kan men door intonatie verbeteren.

Tevens is het zo dat wij een grote ervaring hebben in zogenaamde ‘hammer changes’, het verwisselen van de hamers, hetgeen onontbeerlijk is bij oudere instrumenten, omdat de hamers hiervan immers in grote mate versleten zijn. Het aanwenden van hamers van de allerbeste kwaliteit is echter ook een geweldige hulp bij het verbeteren van jonge of zelfs nieuwe instrumenten waarbij de fabrikant gebruik heeft gemaakt van hamers van een mindere kwaliteit.

 

 

Vleugel restauratie: afregelen en intoneren

 

 

Binnen ons team hebben wij een ervaren intonatietechnicus, die wereldwijd seminars geeft op zijn vakgebied en uitgenodigd wordt voor internationale congressen voor pianotechnici.

Wilt u uw piano of vleugel laten repareren of onderhouden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan.

Contactgegevens:

Noorddijk 16
3284 LC Zuid-Beijerland


Telefoon: 06 - 551 336 64
Email: info@dinandmostert.nl